Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Oorlog in Indië - schrijvers Alfred Birney en Hans Goedkoop bij B-Unlimited

27-03-2017

'Zo'n meesterwerk. Lees dit bloody boek' zei Adriaan van Dis over de roman De tolk van Java van de Haags-Indische schrijver Alfred Birney. Inmiddels is het boek genomineerd voor de Libris literatuurprijs. Birney vertelt het verhaal van zijn vader, die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd vocht aan de Nederlandse kant. Op 19 april gaat hij tijdens B-Unlimited in de Centrale Bibliotheek in Den Haag in gesprek met Hans Goedkoop. Die reconstrueerde het verhaal van zijn Indische grootvader kolonel Van Langen, die leiding gaf aan een operatie tegen de Indonesische opstandelingen, en in Nederland verdween in het gat van de geschiedenis. Paul van der Gaag (VPRO O.V.T.) leidt het gesprek. Een avond over de oorlog in Indië en wat die deed met de latere generaties in Nederland.

De vader van Alfred Birney was een spion, informant, lijfwacht en een moordenaar. In de roman vertelt Birney het spannende, gruwelijke en hilarische verhaal van de oorlog in Nederlands-Indië. Maar ook van het vervolg in Nederland, het verhaal van een zoon als slachtoffer van zijn vader.

Birney gaat in gesprek met Hans Goedkoop, schrijver/historicus en presentator van het televisieprogramma 'Andere Tijden'. Hij schreef De Laatste Man - een herinnering, over zijn grootvader, kolonel in het Nederlandse leger tijdens de politionele acties. Zijn verhaal bleef een familiegeheim. Toen Goedkoop zijn moeder vroeg waarom ze hem zo weinig had verteld zei ze: 'Ach lieverd, je moest dóór.'

Oorlog in Indië
Met Alfred Birney en Hans Goedkoop, o.l.v. Paul van der Gaag
Woensdag 19 april, 20.30 uur
Studio B, Centrale Bibliotheek Den Haag
Tickets en meer informatie: www.b-unlimited.nl

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag