Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Schrijver Robert Vuijsje in Den Haag in debat over de kleur van literair Nederland

06-03-2017

B-Unlimited grijpt de Boekenweek 2017 aan om in debat te gaan over de vraag: Hoe wit is de literaire wereld eigenlijk? Schrijver Robert Vuijsje (bekend van Alleen maar nette mensen) zegt over de uitgevers: 'De niet-witte schrijver komt terecht in een geheel witte organisatie die niet is ingesteld op het vertellen van niet-witte verhalen.' Vuijsje gaat in gesprek met uitgever Jurgen Maas en NRC boeken-redacteur Toef Jaeger. Schrijver Abdelkader Benali leidt het gesprek. Op zondagavond 26 maart in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Kaarten via www.b-unlimited.nl.

Onze samenleving is allang niet meer alleen wit. Maar zien we dat ook terug in onze literatuur? Tegen een witte achtergrond wordt het werk van niet-witte schrijvers vaak gezien als 'anders' en omschreven als subjectief, gekoppeld aan de etniciteit van de schrijver. Het wordt vaak vooral als sociaal-cultureel waardevol gezien, niet zozeer als literair van belang. Wat is hierin de rol van de door uitgevers, recensenten en redacteuren bewaakte, gevestigde literaire orde?

Robert Vuijsje, schrijver van Alleen maar nette mensen, hield de Anton de Kom-lezing 2016 tegen intolerantie en discriminatie en is ook auteur van een langlopende serie interviews in de Volkskrant over diversiteit en minderheden. Als een van de eersten in het huidige debat sprak hij zich uit tegen de figuur van Zwarte Piet.

Jurgen Maas is de oprichter van Uitgeverij Jurgen Maas. De uitgeverij richt zich op Nederlandse en vertaalde fictie en non-fictie, met als speciale aandachtsgebieden het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de multiculturele samenleving. Bij de uitgeverij verschenen ondermeer het veelgeprezen Lijkententoonstelling van Hassan Blasim en Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan al Galidi die eerder onder meer de Europese Literatuurprijs won voor De autist en de postduif.

Toef Jaeger is redacteur en recensent bij de boekenredactie van NRC Handelsblad. Ze is biograaf van Barbarber - tijdschrift voor teksten en auteur van Koning Eenoog. Een migrantenleven en Het Boekenparadijs.

B-Unlimited
B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. Ook externe organisaties worden uitgenodigd om programma's te verzorgen. B-Unlimited streeft naar een divers aanbod van programma's over Nederlandse en internationale literatuur, over wetenschap en samenleving en over de maatschappelijke actualiteit.

Kleur (bekennen) in de Nederlandse literatuur - B-unlimited Boekenweekdebat
Met Robert Vuijsje, Toef Jaeger en Jurgen Maas
Presentatie: Abdelkader Benali
Zondag 26 maart, 20.30 uur
Studio B, Centrale Bibliotheek Den Haag
Meer informatie en kaarten: www.b-unlimited.nl

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag