Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Tommy Wieringa e.a. op 15 februari te gast bij B-Unlimited: Wat is er mis met de elite?

06-02-2017

De elite heeft het zwaar te verduren in deze tijd van opkomend populisme. De academische, culturele, financiële en politieke elites verliezen aan vertrouwen bij de gewone burger. Hoe is deze afstand ontstaan? Op woensdag 15 februari gaan schrijver Tommy Wieringa, bestuurskundige Paul Frissen, filosoof Henk Oosterling en gespreksleider Elles de Bruin hierover met elkaar in debat tijdens B-Unlimited in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Waar is het misgegaan in het vertrouwen tussen de 'gewone burger' en de elite? Is de vinger op de zere plek te leggen? En, is er een oplossing? Wat kan de elite doen om de afstand te overbruggen?

Tommy Wieringa (Goor, 1967) bracht een groot deel van zijn jeugd door op de Antillen. Hij studeerde geschiedenis en journalistiek en brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot, waar inmiddels meer dan 350.000 exemplaren van zijn verkocht. In 2013 verscheen Dit zijn de namen, over de barre tocht van een groep vluchtelingen. Het verhaal werd in 2016 op de planken gebracht door NTGent. Wieringa schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en heeft een vaste column in het AD.

Paul Frissen is bestuursvoorzitter en decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag, hoogleraar bestuurskunde in Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Van zijn hand verschenen in de afgelopen jaren de spraakmakende boeken De Staat van Verschil en Gevaar Verplicht.

Henk Oosterling (1952) is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast zijn academische werk heeft hij zich de afgelopen decennia ook verdienstelijk gemaakt met cultuur-educatieve projecten zoals Rotterdam Vakmanstad. Daarvoor kreeg hij de Laurenspenning (2008) en de Lof der Zotheid speld (2016). Voor zijn hele oeuvre ontving hij de Van Praag Prijs (2013) en van de Tibetaanse Shambhala boeddhisten de Enlightened Society Award. In 2016 verscheen zijn boek Waar geen wil is, is een weg - doordenken tussen Europa en Japan, over de verschillen tussen westerse en oosterse filosofie.

Elles de Bruin (Zoetermeer, 1963) is journalist. Zij werkte onder andere voor de VPRO en maakt voor omroep MAX een consumentenprogramma. Daarnaast treedt zij op als dagvoorzitter en discussieleider.

B-Unlimited
B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. Ook externe organisaties worden uitgenodigd om programma's te verzorgen. B-Unlimited streeft naar een divers aanbod van programma's over Nederlandse en internationale literatuur, over wetenschap en samenleving en over de maatschappelijke actualiteit.

Wat is er mis met de elite?
Met Tommy Wieringa, Paul Frissen, Henk Oosterling
Gespreksleider: Elles de Bruin
Woensdag 15 februari, 20.30 uur
Studio B, Centrale Bibliotheek Den Haag
Meer informatie en kaarten: /productie/wat-is-er-mis-met-de-elite

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag