The Hague centre for literature | science | debate
NL | EN Menu

Antjie Krog, Ellen Deckwitz en John Jansen van Galen op vrijdag 15 februari bij B-Unlimited

06-02-2019

Wat kan literatuur betekenen voor het begrip van geschiedenis? Dichter, literatuurwetenschapper en performancekunstenaar Ellen Deckwitz schreef een dichtbundel over de geschiedenis van haar oma in de nadagen van Nederlands-Indië. Deckwitz is huisdichter en columnist voor NRC en Das Magazin. Haar gedichten verschenen ook in o.a. Hard Gras en Elle. Deckwitz schrijft geschiedenis in gedichten die de gebeurtenissen voelbaar maken.
De Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver en journalist Antjie Krog houdt zich al een oeuvre lang bezig met de vraag of de kracht van woorden opgewassen is tegen de kracht van daden. Deze maand is ze nog Writer-in-residence op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds. Krogs werk is met verschillende prijzen bekroond, zoals de Gouden Ganzenveer, die ze in 2018 kreeg uitgereikt. Eind februari zal ze de Arts & Culture Trust Lifetime Achievement Award in Literature in ontvangst nemen. B-Unlimited presenteert op vrijdag 15 februari Indië en Zuid-Afrika, geschiedenis in gedichten: een gesprek over wat de literatuur heeft toe te voegen aan het historische verhaal. Gespreksleider is John Jansen van Galen, die zijn sporen verdiend heeft als historicus van de dekolonisatie.

Tijd: 20:30 - 22:00 | Locatie: Studio B - 1e verdieping van de Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag | Prijs: gratis toegang voor studenten en scholieren. 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs 10,- | Tickets via www.b-unlimited.nl.

Antjie Krog (Zuid-Afrika, 1952) is behalve dichter, schrijver en journalist ook een geliefd voordrachtkunstenaar. 'Haar lezen is een verademing, haar horen voorlezen een betovering', schreef Michaël Zeeman in de Volkskrant. Haar mooiste gedichten verschenen in 2004 in een tweetalige editie met cd waarop ze haar werk voorleest. 'Kom laat een woord dwars door je heen komen', luidt een van de regels in haar Gedichtendagbundel 2009 Waar ik jou word. En dat is precies wat er gebeurt als je luistert naar haar directe en fysieke poëzie. Verschillende poëziebundels van Krog werden vertaald in het Nederlands. Als radiojournalist deed ze verslag van de vergaderingen van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Haar boek Country of My Skull (in 2000 in het Nederlands vertaald als De Kleur van je Hart en in 2004 verfilmd) is hier een weerslag van. Haar autobiografische herinneringen A Change of Tongue (2003) verschenen in 2009 in het Nederlands als Een Andere Tongval. Krogs werk is met verschillende prijzen bekroond, zoals de Hertzogprijs in Zuid-Afrika en de Gouden Ganzenveer die ze in 2018 in Nederland kreeg uitgereikt. In 2010 verschenen Hoe zeg je dat, een bloemlezing uit haar eigen werk, en Niets liever dan zwart, een vervolg op De kleur van je hart en Een andere tongval.

Ellen Deckwitz (Deventer, 1982) is dichter, literatuurwetenschapper en performancekunstenaar. In haar debuut De steen vreest mij (2011) legt ze in een humoristische stijl familieverbanden bloot. Ze won er de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut mee. In haar tweede bundel Hoi feest, die eind 2012 verscheen, dicht ze over de frustraties van de puberteit, konijnen, de lichamelijkheid van religie en de ruimtelijkheid van het lichaam. Deckwitz won in 2009 de Meander Dichtprijs en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Ze was te zien op vele podia, van Lowlands tot Carré, van Edinburgh tot Warschau en van Poetry International tot De Wereld Draait Door. Ze trad o.a. op met het Nederlands Blazers Ensemble en het Scapino Ballet. Deckwitz is een van de vijf leden van het Utrechts Dichtersgilde en sinds 2009 maakt ze deel uit van de band Asfaltfeeën, een samenwerking met Ingmar Heytze en Spinvis-bassist Cor van Ingen. Ze was in 2012 commentator voor het EK-voetbal in Met het Oog op Morgen en is sinds huisdichter en columnist voor NRC en Das Magazin. Haar gedichten verschenen onder andere ook in Hard Gras, Elle en in diverse literaire tijdschriften.

John Jansen van Galen (Velp) studeerde politieke en sociale wetenschappen en werkte van 1968 tot en met 1990 bij de Haagse Post, waarvan de laatste vijf jaar als hoofdredacteur. Tot 2015 was hij één van de vaste presentatoren van het NOS radio-programma Met het Oog op Morgen. In 1970 kwam hij als radiojournalist voor de VPRO voor het eerst in Suriname en al snel werd hij dé Suriname-deskundige uit Nederland. In 2000 publiceerde hij het boek Hetenachtsdroom, over het Surinaamse nationalisme. In 2004 is zijn boek De toekomst van het koninkrijkuitgekomen, een boek over de dekolonisatie van de Nederlandse Antillen en Aruba. In 2016 verscheen De gouden jaren van het linkse levensgevoel: Het verhaal van Vrij Nederland.

Programma samengesteld door Toef Jaeger (Writers Unlimited)

Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boekverkopers
---
B-Unlimited presenteert elke maand spraakmakende en inspirerende gesprekken over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. B-Unlimited, Haags centrum voor literatuur, science en debat, is de samenwerking van Bibliotheek Den Haag en Writers Unlimited met als vaste locatie Studio B in de Centrale Bibliotheek.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag