The Hague centre for literature | science | debate
NL | EN Menu

Jörgen Raymann, Cynthia McLeod & Tessa Leuwsha op donderdag 14 maart over Suriname: een nieuwe geschiedenis

12-03-2019

Cabaretier, acteur en presentator Jörgen Raymann gaat donderdag 14 maart in gesprek metschrijfsters Cynthia McLeod en Tessa Leuwsha over de geschiedschrijving van Suriname. Dat was lange tijd een Nederlandse aangelegenheid waarin Cynthia McLeod, dochter van de eerste president van Suriname, als een van de eersten via haar romans verandering bracht. In onder meer Hoe duur was de Suiker en De Vrije Negerin Elisabeth beschreef ze de geschiedenis van haar land vanuit een Surinaams perspectief. Ook Tessa Leuwsha draagt bij aan het opnieuw beschrijven van de geschiedenis, aan de hand van het levensverhaal van haar grootmoeder Fansi. In de roman Fansi's Stilte beschrijft ze onder andere hoe de slavernij, die relatief kort voor de geboorte van Fansi was afgeschaft, doorspeelde in het leven van haar grootmoeder en zelfs in dat van haar kinderen. Info en tickets via www.b-unlimited.nl.

B-Unlimited | Suriname: een nieuwe geschiedenis | donderdag 14 maart | 20.30 - 22.00 uur | Centrale Bibliotheek | Spui 68 Den Haag | Gratis toegang voor studenten en scholieren. 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs 10,- | tickets via www.b-unlimited.nl

Cynthia McLeod (Suriname, 1936) is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Ze trouwde met de diplomaat Donald McCleod en debuteerde na haar vijftigste met Hoe duur was de suiker (1987) waarmee ze op slag de bekendste schrijfster van Suriname werd. De roman werd in 2013 verfilmd door Jean van de Velde. Na deze historische roman over de suikerteelt in de 18e eeuw volgden nog een aantal andere historische romans die de plantagetijd zeer levendig beschrijven zoals: Vaarwel Merodia en Tweemaal Mariënburg. Ook schreef zij een studie over Elisabeth Samson, een zwarte vrouw die in de hoogtijdagen van de slavernij onafhankelijkheid en grote rijkdom wist te verwerven. Deze studie bewerkte McLeod tot de roman De vrije negerin Elisabeth. Gevangene van kleur (2000). In 2005 verscheen ...die revolutie niet begrepen..., een roman over de militaire coup van 25 februari 1981 en de dramatische ontwikkelingen die daarop volgden. In 2013 verscheen haar roman Tutuba, over een meisje dat de ramp met het slavenschip Leusden overleefde.

Tessa Leuwsha (1967) werd geboren in Amsterdam en heeft een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Ze volgde een opleiding Toeristisch Management en studeerde Engels. In 1995 emigreerde ze naar Suriname en schreef Reishandboek Suriname, waarvan vele drukken zijn verschenen. Ze vestigde zich in Paramaribo en werkte mee aan de opzet van een toeristisch bedrijf. In 2005 verscheen haar debuutroman de Parbo-blues. De roman werd goed door de pers onthaald en genomineerd voor de Debutantenprijs en de Vrouw&Kultuur Debuutprijs. In 2009 volgde de roman Solo, een liefde, genomineerd voor de Black Magic Woman Award. In 2011 schreef ze het jeugdtheaterstuk Bami Cola, opgevoerd in Paramaribo. Haar boek Fansi's stilte, een grootmoeder en de slavernij (2015), over het leven van haar Surinaamse grootmoeder, werd genomineerd voor de Inktaap literatuurprijs 2017. Tessa Leuwsha recenseerde voor de Ware Tijd-literair, schreef artikelen voor diverse media en verzorgde optredens voor internationale literaire festivals en voor diverse radio- en tv-programma's. In 2018 verscheen haar eerste lange documentaire Frits de Gids, waarin tradities van Marrons, nazaten van gevluchte slaven, centraal staan. Ze werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade.

Jörgen Raymann (Amsterdam, 1966)) is cabaretier, stand-up comedian, zanger, acteur en presentator. Hij groeide op in Suriname, studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in aanraking kwam met cabaret. Raymann keerde na zijn studie terug naar Suriname waar hij diverse cabaret-dinners organiseerde in zijn eigen restaurant. In Nederland werd Raymann eind jaren '90 landelijk bekend als presentator van onder meer Comedy Factory en Raymann is Laat. Momenteel toert hij met Schudden aan die boom langs Nederlandse theaters en is hij elke werkdag te horen bij BNR Nieuwsradio met zijn programma Ask me Anything.

Programma samengesteld door Toef Jaeger (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag