Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Annejet van der Zijl, Emily Kocken & Kees 't Hart op vrijdag 3 november bij B-Unlimited

23-10-2017

Annejet van der Zijl en Emily Kocken zijn de gasten tijdens Literatuur Late Night van B-Unlimited op vrijdag 3 november. In de Centrale Bibliotheek aan het Spui gaat Kees 't Hart, schrijver en literair criticus, met beide schrijvers in gesprek over hun boeken en over hun kunstenaar- en schrijverschap.

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen literaire non-fictieschrijvers van ons land. De boeken die Van der Zijl schreef zijn stuk voor stuk bestsellers en drie ervan zijn verfilmd. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust en vier jaar later volgde Anna, de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt met Simone Kleinsma is gebaseerd op Anna en is sinds september op tournee door het hele land. In 2004 verscheen Sonny Boy over de liefdesrelatie tussen een Surinaamse student en een getrouwde Hollandse vrouw tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.De verfilming trok ruim 400.000 bioscoopbezoekers en werd gekozen tot Nederlandse inzending voor de Oscars. In 2010 verscheen Bernhard, een reconstructie van de tot dan toe onbekendere Duitse achtergrond van prins Bernhard. Hiermee promoveerde Van der Zijl als historica aan de Universiteit van Amsterdam. Haar laatste boek De Amerikaanse prinses verscheen in 2015 en gaat over het veelbewogen leven van Allene Tew, de Amerikaanse peetmoeder van prinses Beatrix dat zich afspeelt in de VS.
De Engelse vertaling van De Amerikaanse Prinses, is begin oktober door de redacteuren van Amazon Publishing (VS) geselecteerd voor het Amazon Kindle First-programma. Dat betekent dat An American Princess grote kans maakt op een plek in de Amerikaanse bestsellerlijsten. Ook wordt gewerkt aan de Duitse vertaling en in eigen land is de opmars van het boek nog steeds in volle gang: binnenkort verschijnt de 21ste druk.

Emily Kocken (New York, 1963) verhuisde met haar ouders naar Nederland toen ze zeven was. Ze studeerde muziek, filosofie, film en schrijven. Meer dan tien jaar lang gaf ze les in muziek, theater en film op verschillende middelbare scholen. Na een auto-ongeluk in 2000 nam ze ontslag en koos ze fulltime voor haar vrije werk als beeldend kunstenaar en schrijver. Haar recente tweede boek De kuur is een soap-noir over een familiereis naar toverberg Davos, bekend van de klassieker van Thomas Mann.
De kuur
is een zoektocht naar identiteit in de moderne corrupte economische tijd, een duister sexy sprookje en een familiesaga over liefde in alle vormen.

Kees 't Hart (Den Haag, 1944) is een Nederlandse schrijver, dichter en literatuurcriticus. 't Hart schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer en woont sinds 2004 in Den Haag. In 2008 verschenen zijn roman De Keizer en de astroloog en zijn tweede dichtbundel Ik weet nu alles. 't Hart studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Amsterdam en publiceerde romans, verhalen, essaybundels en poëziebundels. In 2000 ontving hij de Multatuliprijs voor zijn roman De Revue (1999) en de Ida Gerhardt Poëzieprijs voor Kinderen die leren lezen. In 2014 verscheen Teatro Olimpico, over twee Nederlandse theatermakers die hun voorstelling in Italië proberen op te voeren.

De Roemeense pianiste Anamaria Stamp verzorgt de muziek voor deze editie van B-Unlimited. Nadat Annamaria Stamp haar muzikale opleiding in Roemenië heeft voltooid vertrekt ze naar Arnhem om haar master in piano te halen. Inmiddels geeft Stamp zelf les in Amsterdam, Arnhem en Ierland. Ze voelt zich in verschillende stijlen thuis: van kamermuziek, hedendaags tot jazz.

Programma samengesteld door Mira Feticu (Bibliotheek Den Haag). Met boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers.

B-Unlimited met Annejet van der Zijl en Emily Kocken (Literatuur Late Night)
Gespreksleider: Kees 't Hart
Muziek: Anamaria Stamp
Vrijdag 3 november 2017, 20.30 - 22.00 uur

Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68, Den Haag
Kaarten: normale prijs € 10,- / leden bibliotheek, Ooievaarspas, CJP € 7,- /
gratis toegang voor studenten en scholieren.
Meer informatie en kaarten: www.b-unlimited.nl

Binnenkort in B-Unlimited
-Vrijdag 3 november: Annejet van der Zijl en Emily Kocken, Literatuur Late Night, gespreksleider Kees 't Hart
-Woensdag 15 november: Het temmen van de Stijl, met Benno Tempel, Matthijs de Groot, Hans van den Boom, Anne de Haij e.v.a.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag