Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Arnon Grunberg & Abdelkader Benali in gesprek over 'Goede mannen' op vrijdag 9 november

06-11-2018

Onze gast van 9 november is niemand minder dan Arnon Grunberg. De auteur van Tirza, De asielzoeker, Blauwe maandagen, Fantoompijn en vele andere boeken, meervoudig winnaar van zo'n beetje alle Nederlandse literaire prijzen, waaronder de AKO-Literatuurprijs, de Gouden Uil en de Libris literatuurprijs. Grunberg gaat in gesprek met Abdelkader Benali over zijn nieuwste boek Goede mannen. Een ontroerende en wanhopige roman over een vader die denkt dat een goede man altijd een stapje opzij doet, dat goed zijn niet veel anders is dan verlangen naar het goede. Het is een roman over een Heerlense brandweerman bij wie het noodlot toeslaat als zijn oudste zoon zelfmoord pleegt.

Kaartverkoop aan de deur en online via www.b-unlimited.nl

Arnon Grunberg (1972, Amsterdam) is romancier, columnist, essayist, dichter en scenarist. Hij schrijft dagelijks een column in de Volkskrant, maar is ook columnist van Vrij Nederland, Wordt Vervolgd, de VPRO-gids en Humo, en vaste medewerker van NRC Handelsblad. Op dit moment woont en werkt hij voornamelijk in New York. Grunberg brak in 1994 internationaal door met Blauwe maandagen, een autobiografische roman waarin onder andere de traumatische oorlogservaringen van zijn uit Duitsland afkomstige joodse ouders aan bod komen. In 2000 kwam de roman De geschiedenis van mijn kaalheid van Marek van der Jagt uit die meteen in de prijzen viel. Later bleek dat Grunberg de auteur was. Zijn roman Tirza uit 2006, over de diepe liefde van een vader voor zijn rebelse dochter, werd overladen met prijzen, verfilmd en op toneel gebracht. Zijn voorlaatste roman Moedervlekken, waarin een psychiater een suïcidale patiënt vraagt zijn moeder te verzorgen, verscheen in 2016.

Abdelkader Benali( Marokko, 1975) is een veelbekroond schrijver. In 2010 kreeg hij voor De stem van mijn moeder de E. du Perronprijs. Hij werd geboren als slagerszoon in Marokko en kwam op zijn vierde naar Nederland. Zijn debuut Bruiloft aan Zee (1996) was meteen een succes. Voor zijn tweede roman De langverwachte (2002) ontving hij in 2003 de Libris Literatuurprijs. De onderwerpkeuze van Benali is divers, maar sport en de migrant die zich nergens helemaal thuis voelt, zijn terugkerende thema's. Zo schreef hij twee romans over zijn grote passie, hardlopen. In 2010 verscheen De weg naar Kaapstad, een verslag van zijn reis van Marokko naar Zuid-Afrika. In 2011 volgde Oost=West, reisverslagen uit de Arabische wereld. In zijn roman Bad boy (2013), over de Badr Hari-affaire, belicht hij opnieuw de dubbele culturele identiteit van de migrant. Benali presenteerde diverse boekenprogramma's op tv en schrijft ook toneelteksten, artikelen en recensies. Voor B-Unlimited interviewt hij regelmatig op zijn kenmerkende bevlogen wij collega-schrijvers.

Programma samengesteld door Mira Feticu (Bibliotheek Den Haag)
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag