Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

B-Unlimited sluit op donderdag 14 december het jaar af met Bas Heijne & Stephan Sanders

12-12-2017

Wij hadden een droom - de erfenis van drie wereldverbeteraars

Ga donderdag 14 december in gesprek met Bas Heijne en Stephan Sanders over de relevantie van Martin Luther King, maar ook Nelson Mandela en Mahatma Gandhi voor onze tijd. En geniet van de meeslepende zang en muziek van Raj Mohan, de bedenker van Sarnami-Bhojpuri geet and pop. Een bijzonder programma om 2017 af te sluiten.

Naar aanleiding van een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam schreef Bas Heijne een bevlogen essay over deze strijders tegen apartheid, racisme en antikolonialisme. In zijn essay Wereldverbeteraars staat de filosofie van deze drie helden centraal. Volgens Heijne beschouwen we hun gedachtengoed vaak als vanzelfsprekend; maar waren hun ideeën over humanisme, de kracht van liefde en hoe zij vanuit compassie, niet vanuit haat, de ongelijkheid en onrecht wisten te bestrijden pas echt radicaal.
In zijn essay bespreekt hij de ideeën en acties van King, Mandela en Gandhi en de betekenis daarvan voor onze tijd. 'Juist omdat er geen grote, inclusieve bewegingen meer zijn, vallen steeds meer mensen terug op hun eigen groep, of bubble, van waaruit ze de wereld wensen te zien en beoordelen.'

Bas Heijne schrijft romans, essays, verhalen en toneelstukken en hij is columnist van NRC Handelsblad. Hij publiceerde de romans Laatste woorden en Suez, ontving in 2005 de Henriëtte Roland Holst-prijs en presenteerde in 2008 het TV-programma Zomergasten.
In Moeten wij van elkaar houden, het populisme ontleed (2011) laat hij zien hoe globalisering en toenemend individualisme het populisme in de hand werken. In 2013 verscheen Angst en schoonheid, een essay over de door hem bewonderde Louis Couperus. In hetzelfde jaar werd zijn documentaire Louis Couperus - niet te stillen onrust uitgezonden. In 2015 presenteerde hij de vijfdelige documentaire De volmaakte mens. In 2016 verscheen zijn essay Onbehagen – nieuw licht op de beschaafde mens. In 2017 ontving Heijne de P.C. Hooft-prijs. Hij krijgt de oeuvreprijs voor zijn beschouwend proza.

Stephan Sanders is columnist, presentator, essayist en schrijver. In 2015 kwam hij voor de tweede keer uit de kast: hij erkende publiekelijk dat hij in God gelooft, hoewel dat in zijn intellectuele omgeving not done is. Sinds 2016 is hij vaste columnist bij de Volkskrant en redacteur bij De Groene Amsterdammer. In zijn boek Zon, zee en oorlog uit 2007 beschrijft hij ervaringen in o.a. Kaapstad waar hij erachter kwam dat zijn biologische vader Zuid-Afrikaan was. De door Nederlandse ouders geadopteerde Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen en publiceert sinds 1982 in diverse dag- en weekbladen. Hij schreef verhalen- en essaybundels, romans, journalistieke werken en was in 2010 'writer in residence' in Almere wat leidde tot het boek Iets meer dan een Seizoen (2013).

De Hindoestaanse musicus/zanger/dichter/componist Raj Mohan behandelt maatschappelijke thema's zoals asielbeleid en contractarbeid, maar ook zaken die in Hindoestaanse en Indiase kringen als taboe gelden, zoals incest en vrouwenonderdrukking. Mohan schrijft in het Sarnámi, de taal van de Hindoestanen in Suriname en Nederland. Hij speelt en zingt composities gebaseerd op eigen teksten en op gedichten van hedendaagse Urdu-dichters, in de (licht)-klassieke Noord-Indiase traditie. Hij trad in 2008 op als dichter in Mumbai en Delhi en is regelmatig te gast bij muzikale radioprogramma's zoals VPRO's Vrije Geluiden.

Programma samengesteld door Shervin Nekuee (Writers Unlimited).
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

B-Unlimited: Bas Heijne & Stephan Sanders

We hadden een droom - de erfenis van drie wereldverbeteraars
donderdag 14 december
muziek: Raj Mohan

zaal open 20.00 uur
aanvang: 20.30 uur
kaarten €7,-/ €10,-
Centrale Bibliotheek, Studio B
Spui 68 Den Haag
kaarten: www.b-unlimited.nl

B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. B-Unlimited streeft naar een divers aanbod van programma's over Nederlandse en internationale literatuur, over wetenschap en samenleving en over de maatschappelijke actualiteit.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag