Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

B-Unlimited start het nieuwe seizoen op vrijdag 8 september met Ilja Leonard Pfeijffer en Özcan Akyol tijdens De Nacht van de Dictatuur

21-08-2017

De Nacht van de Dictatuur is ontstaan als tegenhanger van de Dag van de Democratie, die door de VN is uitgeroepen. De Nacht van de Dictatuur is begonnen om op een andere manier aandacht te besteden aan vrijheid, democratie en rechtsstaat: van debat en lezing tot diner en van filmvertoning tot escaperoom en interview.
Tijdens de Nacht van de Dictatuur op vrijdag 8 september in Den Haag presenteert B-Unlimited i.s.m. ProDemos een speciale editie van Literatuur Late Night. In de Centrale Bibliotheek aan het Spui gaat Jeroen Vullings in gesprek met schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer en Özcan Akyol over vrijheid versus dictatuur.
 
"Wie de beschaving van een land wil toetsen, moet een kijkje in de gevangenis nemen. Daar wordt meestal wel duidelijk hoe een regime en volk met hun verschoppelingen omgaan." (Özcan Akyol, column Doodstraf, 2016)
 
Özcan Akyol (Deventer, 1984) is schrijver, actief blogger en twitteraar, AD-columnist en documentairemaker. Hij debuteerde met het verhaal Zero Impact in de verhalenbundel WTF?! Volwassen worden na 11 september. In deze bundel beschrijven 25 jonge Nederlanders hoe ze reageerden op 9/11. Akyol vertelt dat hij er niet warm of koud van werd. Hij was bezig met z'n vrienden, scooters en meisjes. Hoewel hij moslim was, voelde hij zich er niet bij betrokken. Het enige wat hij merkte was dat hij zich zo nu en dan leek te moeten verantwoorden als moslim. Inmiddels is Akyol agnost. In oktober 2012 verscheen zijn romandebuut Eus, over een Turkse tiener uit het oosten van het land die zich op een onorthodoxe manier probeert te ontworstelen aan zijn lot als randfiguur. Zijn tweede roman Turis, waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar het vermeende dubbelleven van zijn vader, verscheen begin 2016. Zijn vijfdelige documentairereeks De neven van Eus is voorjaar 2017 door de NPO uitgezonden. Hij gaat hierin met hulp van zijn familie op zoek naar het echte Turkije.

"Maar wat nu als we over de democratie wel beginnen na te denken, zoals we ooit zijn gaan nadenken over de zekerheid dat de zon om de aarde draait? Zou het mogelijk zijn dat ons heiligste bestuursmodel feilen vertoont?" (Ilja Leonard Pfeijffer, column Democratie, 2016)

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk, 1968) is dichter, classicus en schrijver. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs met zijn roman La Superba, een ode aan de Italiaanse havenstad Genua waar hij woont en werkt. Eind 2015 verscheen Gelukszoekers, een bundeling van de columns die hij schreef voor nrc.next over vluchtelingen en migranten. Gelukszoekers is bekroond met de E. du Perronprijs. Met Idyllen, uit hetzelfde jaar, won Pfeijffer de VSB Poëzieprijs. In 2016 volgde Brieven uit Genua, de natuurlijke tegenhanger van La Superba. Zijn nieuwste roman Peachez, Een romance verscheen in 2017. Ook was eerder dit jaar op tv de driedelige documentaireserie Via Genua te zien die hij maakte voor de VPRO. Hierin praat hij met de kleurrijke inwoners van de centrale straat Via di Prè en laat zien hoe Italië op politiek, sociaal en economisch vlak verandert met alle nieuwkomers.

Jeroen Vullings (Haarlem, 1962) werkt sinds 1993 voor Vrij Nederland, als redacteur (De Republiek der Letteren) en literair criticus. Hij publiceerde de essaybundel Meegelokt naar een drassig veldje. Literatuur in verandering (1993) en werkt aan de biografie van H.J.A. Hofland. Voordat hij zijn intrek nam bij Vrij Nederland, werkte Jeroen Vullings onder meer voor de Belgische krant De Standaard, de NPS en de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. Hij studeerde Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Programma samengesteld door Mira Feticu (Bibliotheek Den Haag) i.s.m. ProDemos
Boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.

Nacht van de Dictatuur, Literatuur Late Night Special met Özcan Akyol en Ilja Leonard Pfeijffer, gespreksleiding: Jeroen Vullings
Vrijdag 8 september 2017, 20.30 - 22.00 uur
Studio B, Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag
Meer informatie en kaarten: www.b-unlimited.nl
Tickets: regulier €10,- ; leden Bibliotheek Den Haag, Ooievaarspas en CJP: €7,- ; scholieren en studenten gratis.

Binnenkort in B-Unlimited
-Vrijdag 29 september, 20.30 u: Openingsavond Week van de Afrikaanse Roman met Ingrid Winterbach, Willem Anker, Andries Bezuidenhout, Amy Jephta, Rudie van Rensburg en Suzie Mathola. Presentatie Christine Otten. De voertalen van deze openingsavond zijn Nederlands en Afrikaans, waar nodig Engels.
-Vrijdag 13 oktober, 20.30 u: Marcel Möring en Alicja Gescinka, Literatuur Late Night, gespreksleider Jeroen Vullings

B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. B-Unlimited streeft naar een divers aanbod van programma's over Nederlandse en internationale literatuur, over wetenschap en samenleving en over de maatschappelijke actualiteit.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag