Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Britta Böhler op 17 mei in B-Unlimited: ethiek van advocatuur onder vuur

03-05-2017

Juriste Britta Böhler kreeg grote bekendheid als verdediger van o.a. Volkert van der Graaf en Ayaan Hirsi Ali. Woensdag 17 mei, 20.30-22.00 uur, is Böhler gast van B-Unlimited. Gerlinda Heywegen spreekt met Böhler over de belangrijke vragen van haar vak aan de hand van haar zojuist verschenen boek 'De goede advocaat'.

Ooit werd het ethische gedrag van de advocaat als vanzelfsprekend aangenomen, nu is het onderwerp van zorg en debat. Böhler bespreekt in haar boek de vragen die dit oproept, de concrete ethische dilemma's, en de wijze waarop die kunnen worden bekeken en al dan niet kunnen worden opgelost.

Welke eigenschappen zijn onmisbaar voor een goede advocaat? Welke rol spelen ethiek, loyaliteit en maatschappelijke betrokkenheid? En hoe stelt de advocaat zich op in een verhardend maatschappelijk klimaat?

In 'De goede advocaat' (Uitgeverij Cossee) koppelt Böhler voorbeelden uit haar praktijk aan de representatie van de advocatuur op TV en in film en literatuur zoals Harper Lee's roman 'To Kill a Mockingbird', de film 'A Few Good Men', de op TV uitgezonden strafzaken tegen O.J. Simpson en Geert Wilders.

In deze aflevering van B-Unlimited gaat Gerlinda Heywegen in gesprek met Britta Böhler, aan de hand van een aantal film- en televisiefragmenten.

Als advocaat was Britta Böhler - inmiddels is ze niet meer als zodanig actief - betrokken bij enkele van de spraakmakendste rechtszaken van de afgelopen decennia. Ze was ook lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks en bijzonder hoogleraar advocatuur. Haar romandebuut De beslissing (2013) is inmiddels in negen talen verschenen; samen met Rodney Bolt schreef zij onder het pseudoniem Britta Bolt De Posthumus Trilogie, een thrillerreeks.

Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited).
Boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.

Britta Böhler: De goede advocaat
Met Britta Böhler, interview: Gerlinda Heywegen
Woensdag 17 mei, 20.30 uur
Studio B, Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag
Toegang: scholieren en studenten gratis; leden bibliotheek, Ooievaarspas, CJP: 7 euro; reguliere prijs: 10 euro.
Tickets en meer informatie: www.b-unlimited.nl

Binnenkort in B-Unlimited:
- vr 5 mei: Muziek voor de Overtocht, met Stefan Hertmans, Koenraad Tinel en Oleg Lysenko
- vr 2 juni: Literaire Show met Karin Amatmoekrim en Ted van Lieshout, interviewer: Jeroen Vullings
- vr 23 juni: Age of Anger with Pankaj Mishra and Ian Buruma, moderated by Sheila Sitalsing. English spoken.

B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving.

De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, de theaterzaal in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag