Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Christine Otten opent op vrijdag 29 september de Week van de Afrikaanse roman bij B-Unlimited

21-09-2017

De derde editie van de Week van de Afrikaanse roman in Nederland en Vlaanderen begint dit jaar in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Op vrijdag 29 september opent schrijver, performer en theatermaker Christine Otten de week met een inspirerende B-Unlimited-editie over Zuid-Afrikaanse literatuur, taal, kunst en muziek. Met optredens en voordrachten van maar liefst zes Zuid-Afrikaanse auteurs. Zes gasten die stuk voor stuk zeer gewaardeerd zijn in hun land en die allemaal een eigen licht werpen op het hedendaagse Zuid-Afrika.

B-unlimited en de Week van de Afrikaanse roman vinden dat belangrijke stemmen en verhalen uit andere werelddelen gehoord en gelezen moeten worden. Dit programma biedt een podium aan vertaalde en onvertaalde auteurs en slaat daarmee een brug tussen Zuid-Afrika en Nederland.
De openingsavond is het enige programma waar alle zes de auteurs samen optreden. Na de opening hebben ze allemaal een eigen tournee door Nederland en Vlaanderen.

B-Unlimited: openingsavond Week van de Afrikaanse roman
Presentatie: Christine Otten
Vrijdag 29 september 2017, 20.30 - 22.00 uur
Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68, Den Haag
De voertalen op vrijdag 29 september zijn Nederlands en Afrikaans, en waar nodig Engels.
Meer informatie en kaarten: www.b-unlimited.nl

Ingrid Winterbach is waarschijnlijk de meest bekroonde schrijver in de hedendaagse Afrikaanstalige literatuur. Haar romans zijn eigenzinnig, poëtisch, associatief, humoristisch, kritisch en raadselachtig. Twee van Ingrid Winterbachs romans, Niggie en Het boek van toeval en toeverlaat, zijn in het Nederlands vertaald.

Andries Bezuidenhout is een creatieve duizendpoot. Hij maakte furore als voorman van een van de eerste grote rockbands in het Afrikaans, Brixton Moord en Roof Orkes. De laatste jaren presenteert hij zich als singer-songwriter in de traditie van Koos du Plessis en Koos Kombuis. Bezuidenhout is in Zuid-Afrika ook bekend als schilder, dichter en rubriekskrywer (columnist). En dit allemaal naast zijn baan als universitair hoofddocent in de Arbeidssociologie aan de Universiteit van Pretoria.

Willem Anker won als romanschrijver en toneelschrijver alle prijzen die er in Zuid-Afrika maar te winnen zijn. Over zijn onlangs in Nederlandse vertaling verschenen roman Buys schrijft de Volkskrant: "De historische roman Buys is een overrompelend portret van een onuitstaanbare ruziezoeker. De waarde van dit testosteronproza ligt in het oproepen van een verdwenen wereld." In april 2017 verscheen de Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Podium.

Rudie van Rensburg is een van de belangrijkste Afrikaanstalige thrillerschrijvers van dit moment. Zijn politieromans over de stuntelige, maar briljante kapitein Kassie Kasselman worden gekenmerkt door een mix van crime, actualiteit, kleurrijke personages, intrige en humor tegen het decor van het adembenemende landschap van Zuid-Afrika.

Amy Jephta is een jonge theatermaker uit Mitchell's Plain, een van de townships van Kaapstad. Ze beschrijft zichzelf als regisseur, columnist, scenarist, feminist en woord-nerd. In haar toneelstuk Kristalvlakte, dat ook in boekvorm is verschenen, verplaatst ze het verhaal van Bertolt Brechts Mutter Courage naar de door armoede, drugs en bendegeweld geteisterde wereld van de Kaapse Vlakte. Jephta kent het leven op "die flatse" van binnenuit en schrijft haar dialogen in rauw en onvervalst Kaaps Afrikaans.

Meertaligheid is een belangrijke bruggenbouwer in Zuid-Afrika, stelt Suzie Matlhola, de drijvende kracht achter het 'Afrikaans-in-Soweto-project'. Samen met Karien Brits, een deskundige op het gebied van meertaligheid, vertelt zij over de bijlessen Afrikaans die ze na schooltijd geven aan de kinderen van Soweto. Door de extra taallessen halen de kinderen hogere cijfers en vergroten ze hun kansen op een betere vervolgopleiding en een goede baan. Een prachtig voorbeeld van wat ze in het Afrikaans "bemagtiging" noemen.

Christine Otten werd deze week genomineerd voor de Halewijnprijs 2017, een oeuvreprijs voor haar literaire werk. In 2004 brak Otten door met De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. Deze roman, over de levensloop van vier zwarte Amerikanen die furore maakten onder de naam 'The Last Poets', werd bewerkt voor theater. In de roman Rafaël (2014) vertelt ze het verhaal van de zwangere Brabantse kapster Winny en de Tunesiër Nizar die worden gescheiden door de oorlog. We hadden liefde, we hadden wapens (2016) is een wervelende roman over het leven van de zwarte burgerrechtenstrijder Robert F. Williams in Amerika en over opkomen voor het recht te mogen zijn wie je bent, ongeacht de consequenties. We hadden liefde, we hadden wapens ging in 2017 op tournee door Nederland als muziektheatervoorstelling.

Programma openingsavond 29 september samengesteld door Ilonka Reintjes (Writers Unlimited) i.s.m. Ingrid Glorie (De week van de Afrikaanse roman)
Boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.

Binnenkort in B-Unlimited
-Vrijdag 13 oktober, 20.30 u: Marcel Möring & Alicja Gescinka, Literatuur Late Night, gespreksleider Jeroen Vullings
-Vrijdag 20 oktober, 20.30 u: Franklin Foer & Eric Smit, World Without Mind: The Existential Threat of Big Tech, Engelstalig
-Vrijdag 3 november, 20.30 u: Annejet van der Zijl & Emily Kocken, Literatuur Late Night, gespreksleider Kees 't Hart

B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. B-Unlimited streeft naar een divers aanbod van programma's over Nederlandse en internationale literatuur, over wetenschap en samenleving en over de maatschappelijke actualiteit.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag