Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Hanna Bervoets, Martijntje Smits en Damiaan Denys op 14 december over Frankenstein

04-12-2018

B-Unlimited presenteert een feestelijke vooruitblik op het 24e Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag. Drie bijzondere gasten van het festival komen speciaal voor B-Unlimited al een maand eerder naar de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Op vrijdag 14 december gaan schrijver Hanna Bervoets, techniekfilosoof en ingenieur Martijntje Smits en de toonaangevende psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur Damiaan Denys in gesprek over hun fascinatie voor de 200 jaar oude roman Frankenstein. Waarom is Mary Shelley's boek een meesterwerk en nog altijd erg relevant voor onze tijd? Wat zegt Frankenstein over de huidige rol van technologie in de maatschappij? Ook dragen ze hun persoonlijke favoriete Frankenstein-passages voor.

In 1818 schreef de toen maar nog negentienjarige romancier Mary Shelley een baanbrekend boek dat jaren later vele Hollywoodfilms heeft geïnspireerd. Haar boek is in vele opzichten zowel een literair meesterwerk als pionierwerk in een genre dat pas decennia later een naam zou gaan krijgen: science fiction. Maar het boek is ook een diepgaande dialoog over hoe we moeten omgaan met de technologische vooruitgang. Een script over onze grote verwachtingen van én veel angst voor de machine.

B-Unlimited | Meer dan een Monsterboek | vrijdag 14 december | 20.30 - 22.00 uur | Centrale Bibliotheek | Spui 68 Den Haag | Gratis toegang voor studenten en scholieren. 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs 10,- | tickets via www.b-unlimited.nl

Hanna Bervoets
schrijft romans, columns, scenario's, toneelstukken en is journalist. Haar tussen 2009 en 2015 in Volkskrant Magazine verschenen columns werden opnieuw uitgegeven in drie bundels. In 2009 werd Bervoets uitgeroepen tot debutant van het jaar voor Of hoe waarom. Haar tweede roman Lieve Céline (2011) werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. In de romans Efter, Fuzzie en Ivanov onderzoekt Bervoets hoe de verhalen die we onszelf vertellen van invloed zijn op ons handelen en denken, en wat er gebeurt wanneer die verhalen veranderen. Zo mengt ze in Ivanov het verhaal van een Moskouse wetenschapper uit begin 20e eeuw met scènes uit New York in 1994, waar een jonge vrouw geobsedeerd is door diens experimenten. In 2017 is haar de Frans Kellendonk-prijs toegekend.

Martijntje Smits is filosoof, ingenieur en innovatiedenker. Ze werkt als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten en instituten. Als wetenschapsfilosofe richt zij zich voornamelijk op technologie en de toekomst en in haar werk stelt ze de vanzelfsprekendheid van technologische toekomstbeelden ter discussie. Smits schreef verschillende boeken over technologie en robotica, waaronder Monsterbezwering, de culturele domesticatie van nieuwe technologie (2002). Onlangs verscheen de bundel Robot Love bij de gelijknamige expositie in Eindhoven en nog dit jaar verschijnt haar boek Frankensteins blinde vlek (werktitel).(2018)

Damiaan Denys
is toonaangevend psychiater, neurowetenschapper, schrijver en theateracteur. De geboren Vlaming woont en werkt in Nederland. Hij studeerde filosofie en geneeskunde in België, promoveerde in psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht en werkte als hoofd angststoornissen aan het UMC Utrecht. Hij is hoogleraar aan de UvA en afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC Amsterdam. Hij ontwikkelde een methode voor diepe hersenstimulatie om dwanggedachten de baas te worden. In 2016 verscheen zijn boek Angstparadox waarin hij bepleit: 'Als er één woord is dat de essentie vervat van de wereld waarin we nu leven, van wat ons leidt en belemmert, dan is het angst.' Denys schreef en speelde theatermonologen waaronder Van angst naar vrijheid (2016), 'over de zin en onzin van onze hedendaagse angstcultuur'.

Programma samengesteld door Shervin Nekuee (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag