Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Het temmen van De Stijl: woensdag 15 november bij B-Unlimited

09-11-2017

Wat betekent het Stijljaar voor de kunst, voor de stad en de kijkers? Het Stijljaar drukt onmiskenbaar zijn stempel op steden als Den Haag, Utrecht en Amersfoort. Nieuwe publicaties, tentoonstellingen, sokken en toneelstukken belichamen de opleving van een van de meest radicale kunststromingen uit de geschiedenis.

Van art of destruction naar citymarketing, van niche naar mainstream. Wat betekent die omarming? Zijn we eindelijk gewend aan de abstractie, schatten we Mondriaan, Rietveld, Van Doesburg eindelijk op waarde? Of is er iets anders aan de hand, en moest het extreme van De Stijl eerst getemd worden voor het klaar was voor consumptie? En is dat erg? Daarover praten we op woensdag 15 november met kunsthistorici, marketeers, het Haags Gemeentemuseum - en u!

Met trots verwelkomen we woensdag 15 november een keur aan gasten in de Bibliotheek aan het Spui. In willekeurige volgorde:

Hans van den Boom
(1951) is regisseur, schrijver, en dramaturg. Hij was artistiek directeur van Stella Den Haag en schreef en regisseerde onder meer bij Het Nationale Toneel. Dit jaar maakte hij met Het Vijfde Bedrijf de uitstekend ontvangen muziektheatervoorstelling De dansende Madonna, over Piet Mondriaan.

Matthijs de Groot (1978) studeerde psychologie en is adviseur en projectleider. Hij was kwartiermaker voor het Stijljaar in Den Haag en introduceerde met zijn bedrijf ON Socks speciale Stijlsokken.

Tracy Metz
(1954) is journalist, auteur en presentator. Ze schrijft, denkt en vertelt over cultuur in de stad en stadscultuur - bijvoorbeeld de invloed van toerisme op de binnensteden. Ze heeft haar eigen talkshow in Amsterdam, Stadsleven, is directeur van het John Adams Institute en is fellow van de Harvard Graduate School of Design.

Benno Tempel
(1972) studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna werkte hij als conservator en tentoonstellingsmaker voor het Van Gogh Museum en de Kunsthal. In 2009 werd hij directeur van het Haags Gemeentemuseum.

Gespreksleider: Patrick van der Hijden (1973) leidt en programmeert voor o.a. B-Unlimited, het Nederlands Theaterfestival maar ook voor overheden. Daarnaast begeleidt bij verander- en ontwikkelprocessen van teams en organisaties.

Programma samengesteld door Patrick van der Hijden (Writers Unlimited).
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

B-Unlimited:
Het temmen van De Stijl
Wat betekent het Stijljaar voor de kunst, voor de stad en de kijkers?
woensdag 15 november
zaal open 20.00 uur
aanvang: 20.30 uur
tickets: 7,- / 10,-
Centrale Bibliotheek, Studio B
Spui 68 Den Haag
www.b-unlimited.nl

----------------------------------

Binnenkort bij B-Unlimited:
Vrijdag 1 december, 20.30-22.00 uur
Alex Boogers & Murat Isik
: Literatuur Late Night

Donderdag 14 december, 20.30-22.00 uur
Bas Heijne & Stephan Sanders.
We hadden een droom: de erfenis van 3 wereldverbeteraars

----------------------------------

B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. B-Unlimited streeft naar een divers aanbod van programma's over Nederlandse en internationale literatuur, over wetenschap en samenleving en over de maatschappelijke actualiteit.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag