Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Ivo de Wijs & Pieter Nieuwint met Literair Variété op vrijdag 1 februari

28-01-2019

Op vrijdag 1 februari 2019 staat B-Unlimited in het teken van de Poëzieweek met Literair Variété van Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint, een liefderijk en vreugdevol eerbewijs aan tekst en muziek. Sinds 1997 traden Ivo en Peter zeven jaar lang te hooi en te gras op met hun Literair Variété. Op verzoek maakten De Wijs en Nieuwint een compilatie-variété met de beste teksten uit hun beide eerdere programma's, aangevuld met flink wat nieuw materiaal. Maar de vorm is nog altijd hetzelfde: een podium, een piano, een tafeltje en twee heren in gedekte kostuums. Tickets via www.b-unlimited.nl.

Tijd: 20:30 - 23:00 | Locatie: Studio B - 1e verdieping van de Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag | Prijs: gratis toegang voor studenten en scholieren. 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs 10,- | Tickets via www.b-unlimited.nl.

Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint
Van 1965 tot en met 1979 maakten beiden deel uit van het Kabaret Ivo de Wijs. Ze maakten samen vier programma's en zes langspeelplaten. Nadat in 1980 het gezelschap uit elkaar viel ging Nieuwint promoveren en werd hij docent aan de Katholieke Universiteit Brabant. Maar Nieuwint en De Wijs zijn altijd het podium trouw gebleven: Pieter maakte nieuwe liedjes en Ivo schreef nieuwe verzen. En soms vervlechten zij hun repertoire tot een 'Literair Variété'. In de jaren zeventig maakten ze samen met Heinz Polzer, beter bekend als Drs. P. twee bundels Olleke bolleke (1974) en Ollekebollekes (1976) met gedichtjes die geschreven zijn in dactylus: lang-kort-kort. Voor de radio verzorgde Ivo de Wijs twintig jaar lang de presentatie en teksten voor het populaire programma Vroege Vogels. Ook schreef taalvirtuoos Ivo de Wijs talloze teksten voor actrice, cabaretière en zangeres Jasperina de Jong. hij is een meester in het genre van het 'light verse'. De gedichten van De Wijs zijn uit het leven gegrepen en altijd herkenbaar door het metrum: ze vragen erom gezongen te worden. En dat is precies wat De Wijs samen met zijn kompaan Pieter Nieuwint bij ons gaat doen op vrijdag 1 februari!

Programma samengesteld door Karin Goedhart (Bibliotheek Den Haag)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag