Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Literaire show B-Unlimited op 2 juni met schrijvers Karin Amatmoekrim en Ted van Lieshout

10-05-2017

In de literaire show van B-Unlimited ontvangt Jeroen Vullings op vrijdag 2 juni schrijvers Karin Amatmoekrim en Ted van Lieshout. Beiden maakten als elfjarige een ingrijpende gebeurtenis mee die nu, jaren later, de basis vormt voor hun nieuwe boeken Tenzij de vader en Schuldig kind.

Amatmoekrims onlangs verschenen boek Tenzij de vader vormt een ontdekkingstocht naar haar vader. Ze is elf jaar als haar moeder vertelt dat niet de dronken Hollandse zeeman die weer eens door de politie uit huis is verwijderd, maar een Surinaamse sportheld haar heeft verwekt. Het resultaat van haar ontdekkingstocht is niet alleen een biografie van haar vader en een intiem portret van Suriname, maar vooral ook een uiterst boeiend zelfonderzoek.

Van Lieshout blikt in zijn nieuwe roman Schuldig kind terug op een precaire periode uit zijn kindertijd: als elfjarige had hij een relatie met een volwassen man. Aanleiding tot het schrijven van dit boek was de hem vaak gestelde vraag hoe en in welke mate de relatie invloed heeft op zijn verdere leven.

Karin Amatmoekrim (Suriname, 1976) kreeg in 2009 als eerste de Black Magic Woman Literatuurprijs voor haar derde roman Titus. Haar debuutroman Knipperleven (2004) werd lovend ontvangen door pers en publiek. Haar tweede roman Wanneer wij samen zijn (2006) is een familiekroniek, gebaseerd op het verhaal van haar eigen Javaans-Surinaamse familie. Ze publiceert ook regelmatig korte verhalen en columns in verschillende bladen en kranten. Amatmoekrim kwam op vijfjarige leeftijd met haar Javaanse moeder en Chinees-Creeols-Indiaanse vader naar Nederland. In haar roman Het gym (2011) beschrijft ze hoe de Surinaamse Sandra als buitenbeentje stand houdt tussen de witte hockeymeisjes. In 2013 verscheen De man van veel, gebaseerd op het leven van Surinames volksheld en schrijver Anton de Kom, en in 2016 de 'memoir' Tenzij de vader. Karin Amatmoekrim studeerde psychologie en letteren aan de UvA. Ze opende het Schrijversfeest tijdens het Winternachten festival 2017 met haar visie op de Staat van de Nederlandse letteren.

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) werkte na zijn studie aan de Rietveld Academie als illustrator en grafisch ontwerper. In 1986 publiceerde hij zijn eerste jeugdboek, Raafs Reizend Theater, en dichtbundel, Van Verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Zijn derde dichtbundel, Och, ik elleboog me er weer doorheen (1989) kreeg een Zilveren Griffel en Begin een torentje van niks (1995) een Gouden Griffel. In 1996 volgde een Zilveren Zoen voor Gebr., dat ook de Deutscher Jugendliteraturpreis kreeg. In 2000 publiceerde hij de liedjes die hij schreef voor Het Klokhuis. Van Lieshout maakte kinderkijkboeken voor het Rijksmuseum en schreef liedjes voor o.a. Jenny Arean en Lenette van Dongen. Zijn prentenboek Koekjes! (2009) stond twee weken op 1 in de CPNB Bestseller top 60. In datzelfde jaar kreeg hij de Theo Thijssen-prijs voor zijn hele oeuvre. In 2012 verscheen zijn eerste roman voor volwassenen, Mijn meneer, gebaseerd op de relatie die hij als jongen had met een volwassen man; in Schuldig kind (2017) beantwoord Van Lieshout de meest aan hem gestelde vraag: wat voor invloed had die relatie op je verdere leven.

Programma samengesteld door Mira Feticu en Marcel Theeuwes (Bibliotheek Den Haag).
Met boekverkoop door Van Stockum Boekverkopers.

B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. Ook externe organisaties worden uitgenodigd om programma's te verzorgen. B-Unlimited streeft naar een divers aanbod van programma's over Nederlandse en internationale literatuur, over wetenschap en samenleving en over de maatschappelijke actualiteit.

B-Unlimited met Karin Amatmoekrim en Ted van Lieshout
Presentatie: Jeroen Vullings
Vrijdag 2 juni, 20.30 uur
Studio B, Centrale Bibliotheek Den Haag
Meer informatie en kaarten: www.b-unlimited.nl
Tickets: regulier 10 Euro; leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP: 7 Euro; scholieren en studenten gratis.

Binnenkort in B-Unlimited:
- vr 17 mei: Britta Böhler: de goede advocaat, interviewer: Gerlinda Heywegen
- vr 2 juni: Literaire Show met Karin Amatmoekrim en Ted van Lieshout, interviewer: Jeroen Vullings
- vr 23 juni: Age of Anger with Pankaj Mishra and Ian Buruma, moderated by Sheila Sitalsing. English spoken.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag