Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Marcel Möring en Alicja Gescinska (winnaar Debuutprijs 2017) te gast bij B-Unlimited op vrijdag 13 oktober

05-10-2017

Op vrijdag 13 oktober zijn de schrijvers Marcel Möring en Alicja Gescinska samen te gast bij B-Unlimiteds Literatuur Late Night. In de Centrale Bibliotheek aan het Spui interviewt Jeroen Vullings beide schrijvers en gaan ze met elkaar in gesprek over identiteit en de zoektocht naar een thuis.

Deze week is bekend gemaakt dat Alicja Gescinska de Debuutprijs 2017 heeft gewonnen met Een soort van liefde. De onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan het beste van oorsprong Nederlandstalige debuut voor volwassenen van een Vlaamse auteur. We zijn bijzonder trots dat haar eerste optreden als kersverse winnaar in Nederland bij B-Unlimited is. Zij deelt het erepodium in de bibliotheek met de gelauwerde schrijver Marcel Möring.

"Marcel Möring is zonder twijfel een van de meest scherpzinnige auteurs van deze tijd en heeft de meeste verbeeldingskracht."- The Times Literary Supplement

"Een jongen wordt geboren in een woud zonder grenzen, woest als de schepping zelf, waar de bizon zwerft en de bomen ouder zijn dan alles wat leeft. Hij heeft geen naam. Het dorp waar hij opgroeit heeft ook geen naam. Op een dag vlucht hij, voor een daad die hij niet heeft begaan. De wereld buiten het bos ligt voor hem. Hij is alleen. Hij moet leven en overleven. Hij moet de plek vinden die hij 'thuis' kan noemen." - Uit: Eden van Marcel Möring

Identiteit en de zoektocht naar een thuis zijn belangrijke thema's van de nieuwste roman, Eden, van de veelvuldig bekroonde schrijver Marcel Möring. Met Eden kwam Möring in januari 2017, zes jaar na zijn vorige roman, ijzersterk terug op het literaire podium. Eden is het slotstuk van de trilogie die Möring begon met Dis (2006) en Louteringsberg (2011). "Een rijke en boeiende roman, vol verwikkelingen en verhalen en met een historische focus die reikt van de Middeleeuwen tot nu.", aldus dagblad Trouw.

Marcel Möring besloot op dertienjarige leeftijd te gaan schrijven. Hij zag daarom af van een opleiding en had een groot aantal verschillende baantjes om zichzelf in leven te houden. In 1990 debuteerde hij met de roman Mendels erfenis, die in datzelfde jaar werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste debuut.
Mörings werk is vertaald in vijftien talen. Voor het korte verhaal East Bergholt, vertaald door Stacey Knecht en gepubliceerd in The Paris Review ontving hij als eerste niet-Engelstalige schrijver de Aga Khan Prize. Möring schreef onder meer de bekroonde romans Mendels erfenis, Het grote verlangen en In Babylon en novelles als Bederf is de weg van alle vlees en Modelvliegen.

"Ik was zeven jaar toen mijn ouders verhuisden van Polen naar België. Nog voor ik mijn identiteit goed en wel had gedefinieerd, werd ik al geconfronteerd met vragen als: Wie ben je? Wat kom je hier eigenlijk doen? Ga je nog terug? Op school moest ik steeds mijn naam komen spellen voor in de klas, ik moest vertellen waar ik vandaan kwam." - Alicja Gescinska

De Vlaams/Poolse filosoof Alicja Gescinska werd bekend met De verovering van de vrijheid, een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. De verovering van de vrijheid werd door deMens.nu bekroond als beste non-fictie boek van 2010 en 2011. Sindsdien schrijft Gescinska regelmatig essays, opiniestukken en recensies.
In 2016 verscheen haar debuutroman, Een soort van liefde. Na de succesvolle ontvangst besloot Gescinska haar academische carrière in New York stop te zetten en terug te keren naar België. Daar is ze sinds het najaar van 2016 op Canvas te zien in het televisieprogramma Wanderlust. Hierin voert ze filosofische gesprekken met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars, zoals Roger Scruton, Connie Palmen en Krzysztof Zanussi. Op 10 september 2017 was Marcel Möring te zien in het tweede seizoen van Wanderlust.

Jeroen Vullings is op 13 oktober de gespreksleider. Vullings werkt sinds 1993 voor Vrij Nederland, als redacteur (De Republiek der Letteren) en literair criticus. Hij publiceerde de essaybundel Meegelokt naar een drassig veldje. Literatuur in verandering (1993).Voordat hij zijn intrek nam bij Vrij Nederland, werkte Jeroen Vullings onder meer voor de Belgische krant De Standaard, de NPS en de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. Hij studeerde Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Sietske Roscam Abbing (1985) is jazz-zangeres en docent. Op 15 oktober 2017 is de officiële release van Leaving Traces, het tweede album van de zangeres en haar band Sietske. Speciaal bij deze editie van B–Unlimited zingt zij alvast liedjes van het nieuwe album in intieme bezetting samen met haar muzikale partner in crime, de Duitse pianist Dirk Balthaus.
"This album will certainly leave traces in your heart for a long time for its entrancing atmosphere, deep wisdom and great beauty. Highly recommended", schreef Mary James voor Londonjazznews.

Programma samengesteld door Mira Feticu (Bibliotheek Den Haag). Met boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers.

B-Unlimited met Marcel Möring en Alicja Gescinska (Literatuur Late Night)
Gespreksleider: Jeroen Vullings
Muziek: Sietske Roscam Abbing
vrijdag 13 oktober 2017, 20.30 - 22.00 uur

Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68, Den Haag
Meer informatie en kaarten: www.b-unlimited.nl

Binnenkort in B-Unlimited
-Vrijdag 20 oktober: Franklin Foer & Eric Smit: World Without Mind: The Existential Threat of Big Tech (Ontzielde Wereld. De existentiële dreiging van Big Tech). Engels gesproken.
-Vrijdag 3 november: Annejet van der Zijl en Emily Kocken, Literatuur Late Night, gespreksleider Kees 't Hart
-Woensdag 15 november: Het temmen van de Stijl, met o.a. Benno Tempel

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag