Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Muziek voor de overtocht: een bijzondere 5 mei editie van B-Unlimited

11-04-2017

Op 5 mei brengt B-Unlimited een bijzondere avond waarin literatuur samenvloeit met beeld en muziek. In Muziek voor de overtocht bundelen drie grote kunstenaars hun krachten: schrijver en Man Booker Prize genomineerde Stefan Hertmans leest voor uit eigen werk, Koenraad Tinel schildert en tekent live en Oleg Lysenko speelt op zijn unieke manier bajan. Ze wagen op vrijdagavond 5 mei in de Centrale Bibliotheek in Den Haag de overtocht van muziek naar verhalen, van kunst naar leven, van oorlog tot aan de migratiestromen van vandaag.

Stefan Hertmans (Gent, 31 maart 1951) is auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre, waarvoor hij zowel in binnen- als buitenland werd onderscheiden. Hij publiceerde poëzie, romans, essays, theaterteksten, korte verhalen en een handboek over kunstagogiek. Met zijn roman Oorlog en terpentijn werd hij genomineerd voor de longlist van de Man Booker International Prize 2017. "Ongeloof" en "verbazing" waren de woorden die naar boven kwamen bij Hertmans toen hij hoorde over zijn nominatie. In Nederland won Hertmans met het werk al in 2014 de AKO Literatuurprijs. Oorlog en terpentijn is gebaseerd op het levensverhaal van Urbain Martien, de grootvader van Hertmans. Na zijn dood liet Martien zijn kleinzoon 600 bladzijden met handgeschreven memoires na. Dertig jaar later verwerkte Hertmans de schriften tot een ontroerende en meeslepende roman over Martiens wedervaren voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

Koenraad Tinel (Gent, 1934) is beeldhouwer en tekenaar. Al vroeg begon hij te tekenen en piano te spelen. In 1944 vluchtten zijn ouders met hem en zijn zus naar Duitsland, een odyssee door de puinhopen van Europa die onuitwisbaar in zijn geheugen staat gegrift. Tijdens Muziek voor de overtocht creëert Tinel live de meest indringende beelden.

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) volgde zijn opleiding aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij een beurs won voor de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev. Lysenko heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien.

Muziek voor de overtocht
Met: Stefan Hertmans, Koenraad Tinel en Oleg Lysenko
Vrijdag 5 mei, 20.30 uur
Studio B, Centrale Bibliotheek Den Haag
Tickets en meer informatie: www.b-unlimited.nl

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag