Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Noord-Koreaanse ex-hofdichter Jang Jin-sung te gast op 18 oktober

09-10-2018

Terwijl Noord- en Zuid-Korea met en zonder de V.S. onderhandelen over vrede en nucleaire ontwapening, waarschuwt Remco Breuker voor optimisme. Het dagelijkse leven voor Noord-Koreanen zal er niet veel beter van worden: daarover horen we de naar het zuiden gevluchte ex-hofdichter Jang Jin-sung. Ooit bezong hij de goede daden van de dictator, nu is hij weer vrij om te schrijven waarover hij wil. Hij en Remco Breuker vertellen op donderdag 18 oktober meer over hoe het is om in Noord-Korea te leven onder een mentale dictatuur. In poëzie en gesprek. Hassnae Bouazza leidt deze avond.

North Korea: daily life in a mental dictatorship - the story of the refugee. Engelstalig.
Locatie: Centrale Bibliotheek Den Haag, Spui 68. Tijd: 20.30-22.00 uur.
Gratis toegang voor studenten en scholieren en We Are Public-leden.
€ 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs
€10,-. Tickets via www.b-unlimited.nl

Jang Jin-sung (ca 1970/1971) is het pseudoniem van een prominente Noord-Koreaanse dissident en voormalig hofdichter van Kim Jong Il. Hij is gevlucht naar Zuid-Korea en schreef de internationale bestseller Dear Leader - My escape from North Korea (2014). In 2015 was hij gastdocent aan de Universiteit Leiden.

Remco Breuker (Zaandam, 1972) is een historicus van Korea en Noordoost-Azië en verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde Japans en Koreaans, en verbleef tijdens zijn studie enige tijd in Seoul, waar hij een tweede master haalde. Breuker werkte mee aan de totstandkoming van het eerste Koreaans-Nederlandse woordenboek (2002). In 2006 promoveerde hij cum laude met When truth is everywhere: the formation of plural identities in medieval Korea, 918-1170. In 2008 verbleef Breuker als onderzoeker aan Australia's National University (ANU). Hij publiceerde over de middeleeuwse staat Koryo, Koreaanse geschiedschrijving, Noordoost-Azië en Noord-Korea en ook literaire vertalingen van het Koreaans naar het Nederlands. In 2010 ontving hij de KNAW Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn onderzoek naar Koreaanse identiteiten. Sinds 2014 is hij bezig om de stemmen van elite-ballingen uit Noord-Korea te laten horen in academische debatten. Momenteel werkt hij aan een project over percepties van de geschiedenis van Mantsjoerije en een project over Noord-Koreaanse dwangarbeid in de EU.

Hassnae Bouazza (Marokko, 1973) schrijft opiniestukken in diverse media. Ze stelde een bundel samen met verhalen over sterke Arabische vrouwen, Achter de Sluier (1999), in een poging het Nederlandse clichébeeld van de Arabische vrouw bij te stellen. Ze deed research voor de VPRO en maakte programma's voor diverse omroepen. Daarnaast is ze vertaalster en redacteur literaire programma''s voor Writers Unlimited Winternachten.Bouazza studeerde Engels en is een fervent twitteraar. In 2013 verscheen haar boek Arabieren kijken, de alledaagse revolutie en in 2014 maakte ze de serie Seks en de Zonde met Femke Halsema. In 2015 ontving ze in Beiroet de Arouawad Award voor haar werk over de Arabische wereld.

Programma samengesteld door Ton van de Langkruis (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag