Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Poolse schrijver Witold Szablowski exclusief bij B-Unlimited op vrijdag 16 november

13-11-2018

Drie jaar geleden introduceerde niemand minder dan Ian Buruma de jonge Poolse schrijver en journalist Witold Szabłowski tijdens Winternachten internationaal literatuurfestival. Nu komt Szablowski speciaal voor B-Unlimited terug naar Nederland. Hij gaat op vrijdag 16 november over zijn nieuwste boek Dansende Beren in gesprek met Michel Krielaars, chef boeken van NRC en auteur van onder meer Alles voor het moederland.

De dansende beren uit de titel zijn de vrijgelaten circusdieren uit Bulgarije, die zich in de natuur nauwelijks weten te redden. Tijdens zijn journalistieke reis door onder meer Polen, Albanië en Bulgarije tekent Szablowski de intrigerende verhalen op van mensen die vrij zijn, net als de getemde beren, maar nog vaak verlangen naar de communistische tijd. Vrijheid is moeilijker dan je denkt. En wanneer de ongelijkheid toeneemt, groeit de voedingsbodem voor het communisme. Engelstalig.

Dancing Bears: Polish Writer Witold Szablowski on nostalgia for communism | Interview: Michel Krielaars | Centrale Bibliotheek Den Haag | aanvang: 20.30, zaal open 20.00 uur | Gratis toegang voor studenten en scholieren. 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs 10,- | Kaartverkoop aan de deur en online via www.b-unlimited.nl

Witold Szablowski studeerde Journalistiek en Politieke Wetenschappen in Warschau. Na een stage bij CNN in Istanbul schreef hij een reeks reportages over Turkije voor het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza waarvan een aantal werd opgenomen in zijn veelgeprezen bundel Zabójca z miasta moreli (Moordenaar uit de Abrikozenstad). Het boek won de Beata Pawlak Award en werd genomineerd voor de belangrijkste boekenprijs in Polen, de NIKE-boekenprijs. Szabłowski schetst een gelaagd portret van een maatschappij die heen en weer geslingerd wordt tussen Oost en West, islamisme en islamofobie, het verlangen om bij Europa te horen en een afkeer van alles wat Europees is. Witold Szabłowksi kiest altijd een bijzondere invalshoek. Zo ging hij op zoek naar het verhaal achter de schoen die een Iraakse journalist naar George W. Bush gooide. In 2010 werd zijn reportage Dziś przypłyną tu dwa trupy (Vandaag spoelen twee lichamen aan), over immigranten die Europa proberen te bereiken via Istanbul, bekroond met de Prijs voor de Journalistiek van het Europees Parlement. In 2014 publiceerde hij Tańczące niedźwiedzie (Dansende Beren) en in 2016 verscheen Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia (Rechtvaardige verraders, buren van Volhynië). Het beschrijft het lot van de slachtoffers en getuigen van de massamoorden van Polen in Volhynië 1943-1944. Recent verscheen Tańczące niedźwiedzie in Nederlandse vertaling als Dansende Beren bij UItgeverij Nieuw Amsterdam.

Michel Krielaars is schrijver, journalist en sinds 2012 chef Boeken van NRC Handelsblad. Hij studeerde geschiedenis en Russisch aan de UvA, werkte als uitgever bij Bert Bakker en als Oost-Europaredacteur bij NOS Laat en Nova. In 1998 begon hij als opinieredacteur bij NRC Handelsblad, werkte vervolgens bij de kunstredactie en was van 2007 tot midden 2012 correspondent in Moskou. Krielaars schreef romans, een verhalenbundel en diverse boeken over de Russische geschiedenis. In 2014 verscheen Het brilletje van Tsjechov, een verslag van zijn reizen door Rusland in de voetsporen van de auteur. Met Reizen door Rusland oogstte hij lovende kritieken en won de Bob den Uyl Prijs 2015. Daarna verscheen Alles voor het moederland over de Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

Programma samengesteld door Toef Jaeger (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag