Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Thomas Verbogt & Koen Peeters bij B-Unlimited op vrijdag 9 februari 2018

05-02-2018

Op vrijdag 9 februari zijn Koen Peeters en Thomas Verbogt samen te gast bij B-Unlimited, Literatuur Late Night. Jeroen Vullings gaat met ze in gesprek over hun poëzie, hun nieuwe boeken en hun schrijverschap. Muzikaal intermezzo komt deze avond van Max Douw.

De Vlaamse schrijver Koen Peeters (1959) kreeg voor zijn elfde roman De mensengenezer de ECI Literatuurprijs van 2017. Volgens de jury is de roman 'een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare'. De mensengenezer is de elfde roman van Peeters en gaat over de onzichtbare krachten die sturing geven aan het leven en over de onveranderlijkheid van die krachten – het verhaal vervlecht de Eerste Wereldoorlog, de Belgische koloniale tijd in Congo en het heden.

"Dit boek is geen antropologische studie naar gebruiken van vreemde stammen, maar een poging het gewone van een samenleving, ook onze samenleving, in een ander en betekenisvoller licht te zien. Peeters zette hiertoe een stijl in die op zoek is naar magie, een betere term weet ik zo gauw niet. Hij zoekt haar, al zijn personages zoeken haar, de roman is er helemaal van vervuld. Op zoek naar magie. Hij ziet haar, niet alleen in de dansen en de rituelen vroeger en nu van de Yaka's in Congo. Ook hier, nu, overal: 'Onderweg, langs de lange uitgestrekte weg voorbij Waver, verscheen een fel verlicht voetbalveld.' 'Toen de zon opkwam boven de Yitaanda dampte de wereld.' Literatuur is magie en Peeters is een belangrijke tovenaar." - Kees 't Hart, De Groene Amsterdammer

Koen Peeters is auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. Met De postbode won hij bijvoorbeeld de NRC-prijs. Grote Europese Roman stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd in verschillende talen vertaald. Met zijn roman De bloemen won hij in 2010 de F. Bordewijk-prijs en zijn voorlaatste roman, Duizend heuvels, kreeg in 2013 de E. du Perronprijs.

Thomas Verbogt
(1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De Feestavond en schreef sindsdien vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Hij heeft inmiddels meer dan 30 titels op zijn naam en hij heeft een dagelijkse column in De Gelderlander, de krant van zijn geboortestreek. Regelmatig is hij te horen op de VPRO-radio. Zijn boek Als de winter voorbij is werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2016.

Waar Thomas Verbogt, die door Trouw werd uitgeroepen tot 'meester van herinneringen en weemoed', vooral om wordt geprezen is zijn melancholieke en lichte toon en zijn filmische manier van vertellen. Verbogts boeken gaan vaak over verloren liefdes, hunkering, een vluchtige kus waardoor een personage decennia later nog wordt achtervolgd. Ook bindt Verbogt veel lezers aan zich met zijn humoristische korte verhalen.

Hoe alles moest beginnen
is het nieuwste boek van Thomas Verbogt. In dit boek staan het verzonnen leven, het afscheid en vriendschap centraal. Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet. Aan hun tijd samen komt abrupt een einde. Ze moeten elkaar loslaten, maar kunnen dat niet. In Hoe alles moest beginnen volgen we Thomas en Licia als kinderen, twintigers, veertigers en zestigers. Hoe gaat de tijd met hen om? Hoe behouden zij hun verzonnen leven? Hoe blijven hun levens verweven en welke betekenis hebben zij voor elkaar?

Muziek wordt deze avond verzorgd door Max Douw (33). Hij komt uit Den Haag en is zanger, muzikant en liedjesschrijver met ruime theaterervaring. Hij schrijft zijn eigen teksten en muziek.

Programma samengesteld door Mira Feticu (Bibliotheek Den Haag).
Met boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers.

B-Unlimited: Koen Peeters & Thomas Verbogt
Literatuur Late Night
vrijdag 9 februari 2018
gespreksleider: Jeroen Vullings
muziek: Max Douw
zaal open 20.00 uur

aanvang 20.30 uur
Centrale Bibliotheek, Studio B
Spui 68 Den Haag
Info en tickets: www.b-unlimited.nl


---------

Binnenkort bij B-Unlimited:
Donderdag 15 februari, 20.30-22.00 uur
Kiezen is geloven: Een stoomcursus geloofwaardigheid voor kiezers (& politici)
Met: Pieter Hilhorst, Paul Stamsnijder,Jaap Spijkers & Petra Stienen
Gespreksleider: Patrick van der Hijden

---------

B-Unlimited - het Haags centrum voor literatuur, science en debat - brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. De programma's van B-Unlimited vinden plaats in Studio B, in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De programmering wordt samengesteld door Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. B-Unlimited streeft naar een divers aanbod van programma's over Nederlandse en internationale literatuur, over wetenschap en samenleving en over de maatschappelijke actualiteit.

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag