Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Tom Lanoye & de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marianne Thamm op vrijdag 20 april

11-04-2018

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye gaat op vrijdagavond 20 april in gesprek met de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marianne Thamm.
Deze week verschijnt de Nederlandse vertaling van haar autobiografie De ondraaglijke blankheid van het bestaan (uitgeverij Nieuw Amsterdam,in Zuid-Afrika verschenen onder de titel Hitler, Verwoerd, Mandela and Me). Het gesprek is in het Engels. Kaarten (7,- /10,-) via www.b-unlimited.nl

Marianne Thamm is voor Tom Lanoye de vrouw van zijn leven en de reden waarom hij en zijn man zelf elke winter weer doorbrengen in Kaapstad. "We leerden haar kennen in Antwerpen, eind jaren tachtig. Een snedige, snaakse journaliste, stand-upcomédienne en lesbo-activiste, op de vlucht voor het Apartheidsregime. Ze is nog steeds een van de grappigste en scherpste geesten die ik ken. Eindelijk heeft ze haar leven neergeschreven. Geen fantast had het zo gek kunnen verzinnen." schreef Tom Lanoye in het voorwoord.

Een slagerszoon met een brilletje (1985) was het schrijversdebuut van Tom Lanoye. Naast romans schrijft de gelauwerde Vlaming ook poëzie, scenario's, columns en toneelstukken. Lanoye woont en werkt afwisselend in Kaapstad en Antwerpen, waar hij van 2003-2005 stadsdichter was. Met de twaalf uur durende toneelmarathon Ten Oorlog (1997), zijn bewerking in verzen van acht stukken van Shakespeare, oogstte hij internationaal succes. Hij schreef bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Kartonnen dozen. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2012 schreef hij het boekenweekgeschenk: Heldere Hemel. Zijn laatste roman Zuivering (2017) is een typische Lanoye: inktzwart met een ingenieuze plot en een virtuoze stijl. Tijdens het Winternachten festival in 2014 ontving Tom Lanoye de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre.

Marianne Thamm is in Zuid-Afrika een bekende schrijfster, journaliste en stand-up comedian: 'As told to Marianne Thamm!' is er een verkoopargument. Thamm is de dochter van een ongeletterde Portugese communiste en een Duitse nazi-krijgsgevangene. Haar ouders trouwden na de oorlog in Engeland en emigreerden later naar Pretoria. Eenmaal volwassen adopteerde Marianne samen met haar vriendin twee zwarte weesmeisjes, en pas daarop liet haar vader eindelijk zijn nazi-sympathieën varen en kwam tegenover zijn dochter in het reine met zijn oorlogsverleden.
Het verhaal van Marianne Thamms leven is een vertelling van twee continenten en vele levens. Een relaas van liefde, waarheid, verzoening en vergeving.

B-Unlimited met Tom Lanoye & Marianne Thamm

vrijdag 20 april 2018 van 20.30 -22.00 uur
zaal open 20.00 uur
Engelstalig
Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers
Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68 Den Haag
tickets: www.b-unlimited.nl

--------------------------
Binnenkort bij B-Unlimited:
-donderdag 3 mei
Herdenken - Literatuur Late Night
Jan Terlouw & Het Leonard Ensemble

-vrijdag 17 mei
Zorgmachines - Hoe robotisering en virtualisering onze gezondheidszorg veranderen
Met: Ine Gevers, Erwin de Vlugt, Myrthe Tielman, Patrick van der Hijden, e.v.a.

U vindt uitgebreide informatie over gasten en gespreksonderwerpen op www.b-unlimited.nl en www.facebook.com/bunlimiteddenhaag.

B-Unlimited is een gezamenlijk initiatief van Writers Unlimited en Bibliotheek Den Haag. Bij B-Unlimited gaan schrijvers, dichters, denkers, wetenschappers en journalisten in gesprek over actuele onderwerpen en over hun (nieuwe) boeken. B-Unlimited vindt plaats in Studio B in de Centrale Bibliotheek, Spui 68 Den Haag. Kaarten (reguliere prijs € 10,- ; leden bibliotheek, CJP, Ooievaarspas € 7,- ; studenten en scholieren gratis).

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag