Haags centrum voor literatuur | science | debat
NL | EN Menu

Woensdag 8 mei: Rage Becomes Her - Soraya Chemaly en Sunny Bergman

02-05-2019

De Amerikaanse schrijver en activist Soraya Chemaly en de Nederlandse documentairemaker Sunny Bergman gaan in gesprek over boosheid als middel voor verandering.
Chemaly schreef de internationale bestseller Rage Becomes Her (recent naar het Nederlands vertaald als 'Fonkelend van woede' - uitgeverij De Geus) en Bergman kennen we van spraakmakende documentaires als Man Made, Zwart als roet en Sletvrees. Gespreksleider is Mirthe Frese. Het programma is Engelstalig.

B-Unlimited | Rage Becomes Her | woensdag 8 mei | 20.30 - 22.00 uur | Centrale Bibliotheek | Spui 68 Den Haag | Gratis toegang voor studenten en scholieren. 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs 10,- | tickets via www.b-unlimited.nl

'Vrouwen zijn boos, en ze hebben er alle reden toe' stelt Chemaly. Ze worden onderbetaald, tegengewerkt, gekleineerd en zijn overwerkt. Assertieve vrouwen worden weggezet als krengen, expressieve vrouwen als emotioneel. Heeft een vrouw een mening, dan kan ze die beter voor zich houden. Chemaly vindt dat woede van vrouwen niet alleen gerechtvaardigd is, maar ook een krachtig middel voor verandering is. Ze stelt dat boosheid een scheppende kracht is, het beste middel tegen onderdrukking. Sunny Bergman stond begin april volop in de belangstelling met haar documentaire Man Made, over mannelijkheid. In een dubbelinterview in de Volkskrant met cabaretier Theo Maassen zei ze hierover: 'Ik vond het nu wel tijd mannen aan te spreken: als jullie niet veranderen, kunnen we van de samenleving geen betere plek maken voor onze kinderen'.

Soraya Chemaly is schrijver en activist en concentreert zich op de rol van gender in cultuur, politiek, religie en media. Ze is directeur van het Women's Media Center Speech Project en voorvechter van vrouwenrechten. Ze publiceerde eerder onder meer in Time, The Guardian, The Nationen HuffPost. Ze won diverse maatschappelijke prijzen voor haar werk.

Sunny Bergman is een Nederlandse actrice, programmamaker, verslaggever en filmregisseur. Vaak laat ze zich bij haar documentaires inspireren door haar eigen leven. In haar spraakmakende documentaires is Bergman meestal zelf te zien. Haar films zorgen vaak voor ophef in het publieke debat, zoals bij: Beperkt houdbaar, Zwart als roet, Wit is ook een kleur en Man Made.

Mirthe Frese is programmamaker bij De Balie. In 2018 schreef en speelde ze voor Theater Na de Dam haar eerste solovoorstelling, Retourtje Polen. In de zomer van 2020 verschijnt een historische familieroman (Nijgh & Van Ditmar). Of Frese nu schrijft, theater maakt, een debat leidt of een programma maakt, haar uitgangspunt is altijd om een diversiteit aan verhalen, geschiedenissen en meningen bij elkaar te brengen.

Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken

Writers Unlimited Gemeente Den Haag Fonds 1818 Bibliotheek Den Haag